Horeca, Nieuws

Een in huis wasserij of toch uitbesteden?

Een eigen in huis wasserij of toch uitbesteden?

In eigen beheer of uitbesteden. Het is een vraag die op verschillende vlakken weleens terugkeert. Hetzelfde geldt voor het wasgoed. Uw bed- en badlinnen, schoonmatariaal zoals microvezel, dekens, kussens, gordijnen, werkkleding personeel etc. Uitbesteden lijkt meestal de beste oplossing. Maar is dat wel zo?

 

 

Het uitbesteden van het wasgoed kan gepaard gaan met een hoge kostenpost voor uw organisatie. Bovendien is de externe wasserij weinig aansprakelijk voor uw wasgoed, denk maar aan foute leveringen of verlies ervan. U heeft ook niet de garantie dat het wasgoed de behandeling krijgt die het verdient (geur beleving), kunt u uw eigen linnen niet bepalen en is de slijtage van het linnen hoger door logistieke handelingen en een chemisch wasproces.
Door het wasgoed uit te besteden win je tijd, maar verlies je marge door hoge vaak jaarlijks stijgende kosten. De corona- en energiecrisis dwingt de horeca kritisch te kijken naar alle kosten. Als je ze voorrekent wat de werkelijke kosten van het uitbesteden van de was zijn, schrikken ze vaak. Een ervaren adviseur van Rodus Professional kan gemakkelijk een objectieve kostprijsberekening voor u maken. Dan zal duidelijk worden dat niet alleen de kostprijs van het uitbesteden van de was hoog is.

Waarom dan toch twijfelen om het zelf te doen? Zorgen over de investeringskost zijn onnodig, aangezien deze investering andere kosten zal drukken. Uit onderzoek blijkt dat de kostenvergelijking tussen uitbesteden en in-huis-wassen dikwijls mank gaat omdat veel verborgen kosten van uitbesteden niet meegenomen worden.

Transport, slijtage linnen, vervanging, bijbetalen voor aanvullende dienstverlening en het zoekraken van textiel zijn daar voorbeelden van. Los maar eens een tussentijdse calamiteit op als de externe wasserij honderden kilometers van de klant verwijderd is. Als het al kan, moet er sowieso extra voor gereden worden. En de rekening?

Wie de was weer geheel of gedeeltelijk zelf gaat doen, kan aantoonbaar tussen de 10 en 30 procent bezuinigen op de waskosten. Het in eigen beheer nemen van het wassen van wasgoed levert hotels al gauw een besparing op van 22% ten opzichte van uitbesteden, u bepaald uw eigen linnen, uw eigen kwaliteit en zelfs de geur van het bedlinnen en badgoed. Waarom stapt iedereen dan niet massaal over zult u zeggen. Vaak is het een kwestie van onwetendheid en vasthouden aan ingesleten patronen. Maar er is onmiskenbaar een kentering waarneembaar in het denken en uitoefenen van dit facilitaire proces.

We nemen hieronder enkele twijfels weg door drie vragen te beantwoorden die iedereen zich stelt als hij of zij zou nadenken over de opstart van een interne wasserij:

“Heb ik daar wel genoeg plaats voor?”
Heb je ergens een vierkante meter plaats? Uitstekend, dan is er ruimte voor je eigen industriële wasserij! De industriële wastoestellen zijn tegenwoordig een pak kleiner en gestroomlijnder geworden. Een oppervlakte van 1 op 1 meter is al voldoende, want professionele wasautomaten en drogers zijn natuurlijk ook gewoon stapelbaar. Een industriële wasafdeling met infectiebestrijding en droogfaciliteiten neemt met andere woorden minder plaats in dan het bureau waaraan je werkt.

“Wat is de levensduur van zo’n eigen wasserij?”
Industriële toestellen kan je niet vergelijken met huishoudtoestellen. Het kan verleidelijk lijken een huishoudtoestel te plaatsen vanwege de lagere aankoopprijs, maar door hogere werkingskosten, meer pannes, hogere onderhoudskosten en verlies van garantie schiet je jezelf in de voet. Industriële toestellen garanderen u een levensduur van meer dan 30.000 werkuren, wat overeenkomt met 8 uur effectief draaien per dag en dat 10 jaar lang, dag na dag.

“Wat met mijn energiekosten en impact op het milieu?”
Professionele toestellen zijn niet voorzien van een energielabel zoals huishoudapparatuur. Toch kan u de verbruiken raadplegen om de meest efficiënte en zuinige apparatuur in huis te halen. Of vraag een kosten-batenanalyse bij de leverancier, waarin alle parameters opgenomen worden die het kostenplaatje van uw investering omhelzen. Op ecologisch vlak zijn er wel certificaten die u zo snel in de juiste richting kunnen wijzen. Sowieso verkleint u met een eigen wasserij de ecologische voetafdruk al door de CO2-uitstoot te vermijden die een vrachtwagen produceert voor het transport van en naar de externe wasserij.

 

Meer weten?
Heeft u na het lezen van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op en wij helpen u graag verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *