Groenere was?

Dinand Kiezebrink, adviseur voor de zorg bij Rodus Professional, legt uit hoe de keuze van de juiste wasmachine de energierekening terugdringt terwijl duurzaamheid bevorderd wordt. Wilt u een duurzame bedrijfsvoering, inclusief het verminderen van het energieverbruik van deze locatie om uw groene ambities te waar te maken en de stijgende energierekeningen te beperken? Op één gebied kunnen wij u in ieder geval verder helpen: uw dagelijks wasgoed. Vooral als u er over nadenkt te investeren in nieuwe apparatuur.

“Hoe vaker er gewassen wordt, hoe rendabeler het is om voor een professionele of industriële wasmachine te kiezen.” (Millieuthermometer, 2022).
Als je het duurzamer wilt aanpakken op dit gebied, dan moet je rekening houden met de ecologische voetafdruk bij de productie van de apparatuur, levensduur, het energieverbruik en de vermindering van afval. Zoals met veel gebieden van duurzaamheid, is er geen eenvoudig antwoord. Er zijn echter stappen die u kunt nemen om de impact op het milieu te verminderen en tegelijkertijd geld te besparen.

Zal een nieuwe machine milieuvriendelijker zijn?

Bij een duurzame benadering voor nieuwe apparatuur is de eerste vraag die bij u opkomt, of het beter is om in nieuwe apparatuur te investeren. Zal de nieuwe machine het energieverbruik verminderen? Als u een nieuwer model koopt met dezelfde bron van energie (elektra) als uw huidige apparatuur, dan is het waarschijnlijk energiezuiniger, omdat u profiteert van technologische verbeteringen. Toen Schulthess bijvoorbeeld de professionele 8kg wasmachines TopLine lanceerde, konden ze met trots zeggen dat er een aanzienlijke energiebesparing ten opzichte van zijn eigen voorganger. De totaal verbruikte liters water en energie waren beide bijna 30% minder!

Een ander alternatief is om over te stappen op warmtepompdrogers wat een forse verlaging van het energieverbruik kan geven. Dit is mogelijk doordat het systeem gebruik maakt van warmteterugwinning. Warmtepompdrogers werken door de lucht in de trommel te verwarmen die vervolgens wordt gefilterd en deels wordt hergebruikt. Het gefilterde water uit het wasgoed wordt opgevangen en afgevoerd terwijl de droger de resterende hoeveelheid warmte in de trommel hergebruikt, wat het proces energie efficiënter maakt. Dit leidt tot het tweede belangrijke voordeel, namelijk dat er geen luchtafvoer-kanalen nodig zijn. Als u echter voor deze oplossing kiest, zijn er hogere initiële investeringen in vergelijking met traditionele luchtafvoer drogers, ze kunnen ongeveer twee keer meer kosten, maar Schulthess berekend dat u in het eerste jaar al een rendement haalt die de extra kosten laat verdampen vanwege de verlaging van de energiekosten.

Deze technologie is niet zonder nadelen. De droger heeft namelijk een afvoer nodig voor het afvoeren van water dat wordt opgevangen en de apparatuur moet zo goed mogelijk worden schoongemaakt, zodat de condensatieleidingen vrij blijven van stof. Een ander nadeel is dat het in vergelijking met een lucht afvoerdroger langer duurt om de temperatuur te bereiken plus ze werken op een lagere temperatuur: 55 graden versus 77 graden. Dat betekent langere cyclustijden, waardoor de operationele efficiëntie wordt verminderd. Bij de meeste nieuwbouw wordt er overgeschakeld naar warmtepompdrogers. Dat betekent dat de druk om de technologie te verbeteren wordt vergroot waarbij de milieuvoordelen van het gebruik van warmtepomp drogers worden behaald zonder operationele compromissen.

“Worden de wasmachines dagelijks gebruikt, dan is het wel beter en ook rendabel om de wasmachines en/of wasdrogers snel te vervangen. De certificeerder zal in dat geval ook zeggen dat u de wasmachine binnen één jaar (voor de heraudit) moet vervangen.” (Millieuthermometer, 2022)

Groenere Was Rodus

Kun je energielabels vergelijken?

Bij aankoop van huishoudelijke wasapparatuur hebben alle machines energielabels die ontworpen zijn om consumenten in staat te stellen het meest efficiënte model te vergelijken. Dit heeft geleid tot de verwachting dat een vergelijkbaar energielabel ook bestaat voor commerciële wasapparatuur.

Echter, er is geen officieel erkend energielabel voor professionele en industriële wasmachines en wasdrogers, omdat het energieverbruik en het waterverbruik in deze machines kan variëren. De variatie ontstaat doordat wasprogramma’s op maat gemaakt worden. Moderne professionele en industriële wasmachines bieden functionaliteiten om parameters aan te passen waaronder tijd, temperatuur en indien relevant, de hoeveelheid water die wordt gebruikt.

De uitdaging is om de juiste balans te vinden tussen het leveren van de gewenste (was) resultaten, met name in een verzorgingshuisomgeving en het niet verspillen van water en energie. Het is belangrijker om te zoeken naar andere functies en kenmerken die u kunnen helpen uw milieudoelen te bereiken, zoals bijvoorbeeld onderstaande:

Energielabel Rodus

Automatisch of dynamisch weegsysteem

Sommige wasmachines en drogers hebben een weegsysteem in de trommel waarbij het wasgoed automatisch wordt gewogen en vervolgens het water, de warmte en tijd van de cycli overeenkomstig de hoeveelheid wasgoed aanpassen. Dit zorgt ervoor dat er geen energie of water wordt verspild als er een kleinere lading wasgoed in de trommel zit.

Energiezuinige programma’s

Afhankelijk van de fabrikant zijn er energiebesparende eco- wasprogramma’s beschikbaar. Een groot nadeel hierbij is dat een huishoudelijke wasmachine dan wel 3 uur doet over een 60 graden wasprogramma. Daarnaast moet de wastrommel ook nog voor 50% gevuld worden. Dit is voor veel zorglocaties een ondoenlijke situatie. Wederom: het is vooral een uitdaging om de balans te vinden tussen energie en water besparen versus de operationele vereisten en hygiëne eisen van een drukke wasserij / wasruimte.

“De praktijk? Een snel wasprogramma van één uur in een overvolle wastrommel… met extra wasmiddel dan nodig uiteraard. Het is geen nieuwtje wanneer we aangeven dat dit geen hygiënisch en goed wasresultaat geeft. Als partners moet je elkaar uitdagen om organisatie breed goede en schone was processen op te zetten. Dus een balans tussen een snel, hygiënisch (desinfecterend waar nodig), energiezuinig en schoon wasprogramma. Dit wasprogramma is met een professionele Schulthess Topline 8kg wasmachine al vaak mogelijk binnen 60 minuten met een verbruik van slechts 1,5 kWh, aldus Dinand Kiezebrink”